Opleiding Certified Business Controller (Post HBO)
Laat zien wat u waard bent
  • De opleiding
  • Waarom business control
  • Modules
  • Overzicht data
  • Doe de test
  • Incompany
  • Aanmelden
  • Register CBC
  • Ook interessant

Module Business Case schrijven

Onlosmakelijk onderdeel van de opleiding tot Certified Business Controller is het maken van een business case. De business case geeft antwoord op een echt en actueel probleem of een vraag. 

De business case kan gericht zijn op een verbetering in de organisatie, het realiseren van extra omzet of het besparen van kosten. Maak bijvoorbeeld een business case voor de directeur die zich afvraagt of een bepaalde overname zinvol is, een salesmanager die zich afvraagt of een product levensvatbaar is, een manager die vraagt naar de slagingskans van een project of die juist wil bezuinigen.  

Dit onderdeel van de opleiding levert enerzijds een doortimmerde business case op en biedt anderzijds uitstekende mogelijkheden om in de praktijk te leren (Action Learning). Na afloop zijn de deelnemers beter in staat om: 
  • als ondernemer te kijken naar de uitdagingen in het bedrijf;
  • de samenhang van financiële en niet financiële doelen beter te kunnen duiden;
  • het business model van de organisatie te doorzien en eventueel te innoveren;
  • stakeholders te  betrekken, weerstanden te overwinnen en draagvlak te creëren; 
  • een doortimmerde business case te maken.

De volgende bijeenkomsten vinden plaats:

1e bijeenkomst
In deze eerste bijeenkomst van een dag wordt de training Business Case in een dag gegeven. De volgende onderwerpen worden besproken:
  • Waarom een business case?  Wanneer is een business case onmisbaar? Waarom wil het bedrijf dit project doen?
  • Wat is een business model? Wanneer innoveert een bedrijf haar business model?
  • Wat is een business case? Wat zijn de bouwstenen, welke voorbeelden zijn er ter inspiratie? 
Welke formats voor business cases bestaan er en welke worden in de eigen organisatie gebruikt?
  • Hoe krijg je commitment van alle stakeholders? Welke werkwijze wordt toegepast?
"Deelnemers zetten hun skills op scherp en verdubbelen hun toegevoegde waarde"
Huiswerkopdracht voor aanvang van de 1e bijeenkomst: vind een project waarvoor een business case gemaakt kan worden. Werf een interne opdrachtgever en inventariseer de eisen die de organisatie stelt aan de business case. Lees het studiemateriaal door en beantwoord de vragenlijst. Mail het huiswerk een week voor aanvang naar de trainer. 


2e bijeenkomst
In deze bijeenkomst van een dagdeel komen de volgende zaken aan bod:
  • Alle deelnemers presenteren kort (in 5 minuten) het onderwerp van hun business case en geven aan, hoe zij het aan gaan pakken, welke informatie nodig is en wie zij binnen het bedrijf daar bij gaan betrekken.
  • De business case formats / eisen van de verschillende organisaties worden geëvalueerd. Inspiratie wordt opgedaan voor een mogelijke aanpak voor het ontwikkelen en het beoordelen van de verschillende opties.
  • De verschillende typen projecten worden geclusterd en per type project worden gezamenlijk accenten vastgesteld voor de business case. Eveneens worden er groepen gemaakt van vier vergelijkbare cases en worden de presentiedagen vastgesteld.
  • Enkele deelnemers presenteren (vrijwillig) hun business case. De trainer en de deelnemers geven commentaar.
"Fact based decision making or decision based fact making?"
Huiswerkopdracht voor aanvang van de 2e bijeenkomst: scherp de opdracht aan en verduidelijk de vraag waarop de business case een antwoord geeft. Verkrijg een officiële interne opdracht. Maak een eerste aanzet van de business case. Mail de trainer de opdracht en de eerste aanzet een week voordat de 2e bijeenkomst plaatsvindt.
Eind presentatie & beoordeling
Als afronding van de opleiding presenteert u uw businesscase voor het curatorium. Naast de inhoudelijke beoordeling van uw business case wordt u ook beoordeeld op uw presentatievaardigheden en de wijze waarop u uw case verdedigd tijdens de vragenronde.  

Per business case presentatie is er een uur beschikbaar. Deelnemers presenteren in 20 minuten waarna het curatorium 25 minuten de gelegenheid heeft om vragen te stellen. De laatste 15 minuten worden gebruikt door het curatorium en de business case trainer om uw eindbeoordeling te bepalen. Bij dit overleg is de deelnemer uiteraard niet meer aanwezig. De uitslag wordt kort na de laatste presentatiedag bekend gemaakt. Download de opleidingsgids voor een volledig overzicht van deze module.   
"Betrek stakeholders, overwin weerstanden en creëer draagvlak"
Huiswerkopdracht voor aanvang van de laatste bijeenkomsten: maak de business case definitief. In een periode van twee maanden voorafgaand aan de presentaties kan een beroep worden gedaan op ondersteuning van de docent en de leden van het curatorium. Stuur de uitgewerkte business case een week voor de presentatie naar de trainer.
Terugkomdag
Tijdens Jaarcongres Controlling (in April) vindt de terugkomdag plaats. Deelnemers hebben de gelegenheid om samen met hun klasgenoten meer dan 25 masterclasses, presentaties en roundtables bij te wonen rondom de meest actuele controlling topics. Bij voldoende animo wordt in een besloten setting een evaluatie gedaan om de resultaten van elkaars business case te bespreken. Hoe werd de business case bij stakeholders ontvangen? Is de business case daadwerkelijk en volgens plan uitgevoerd? Zijn de doelen intussen bereikt? Welke obstakels is men tegen gekomen en hoe zijn die omzeild?
Foto
Action Learning
Deelnemers vinden het uitwerken van de business case het meest waardevolle en leerzame onderdeel van het programma. Maar ook veel werkgevers zijn overtuigd van de voordelen. Zij besparen tienduizenden euro's die men anders kwijt zou zijn aan een adviseur. Daarnaast heeft een zelf geschreven business case een veel hogere kans op acceptatie.   

Er wordt altijd gewerkt in kleine teams, zogenaamde action learning sets. Door het stellen van kritische vragen wordt tot diepere lagen van het vraagstuk doorgedrongen en worden alle factoren die ermee samenhangen benoemd. Vervolgens wordt naar de meest passende oplossing gezocht, waarbij creativiteit en durf onontbeerlijk zijn. Door continu te reflecteren op het proces en de eigen rol, wordt het collectieve kennisniveau verhoogd en wordt uw business controller vaardigheden sterk ontwikkeld. Zelfs vraagstukken die onoplosbaar lijken kunnen op deze manier het hoofd worden geboden.


“Action Learning” staat garant voor een hoge mate van praktische toepasbaarheid van aangeboden theorie en leren vanuit actuele en eigen praktijkvraagstukken. 

Uw trainer/coach:
Foto
Frank van Ormondt is een enthousiaste trainer en heeft zijn sporen als businesscase expert verdiend. Frank geeft al jaren training op het gebied van business cases en heeft in zijn praktijk meer dan honderd business cases van klanten behandeld. Frank legt als geen ander een heldere en praktijkgerichte relatie tussen de business en de business case. 

Daarnaast begeleidt hij vanuit zijn adviespraktijk regelmatig managers en ondernemers in verband met hun business case of business plan. Sinds 2007 is Frank eigenaar van zijn eigen organisatieadviesbureau. Daarvoor was hij international business manager bij Philips. Frank is tevens auteur van ”Het Innovatieboek” en heeft een MBA gevolgd aan de RSM Erasmus University.

Lees ook het artikel: De 5 meest gemaakte fouten bij het opstellen van een business case



Zie ook: doelgroep, opleiding, business case, gedragscode, curatorium, investering, permanente educatie, planning en doorlooptijd en frequently asked questions. Overtuigd? Meld u vandaag nog aan.

 Doe de Nationale Business Controller Test - Maak 10 vragen

Foto
Bel programmamanager Ivo ten Hoorn op 06 2471 9757 of 020 578 8911 voor meer informatie. Mail [email protected]
 (c) Alex van Groningen BV Amstelveen 2020 | Certified Business Controller CBC TM | Aanmelden | FAQ | Contact